Historie

Historie FC Barcelona

FC Barcelona is een van de grootste voetbalclubs ter wereld. De club bestaat al sinds 1899 toen de club werd opgericht door Johan Gamper.  Gedurende de Spaanse burgeroorlog kwam Franco aan de macht in Spanje. Hij veranderde de naam van de voetbalclub naar Club Futbal de Barcelona. Het Catalaanse volk werd sterk onderdrukt en het supporteren van ‘hun’ voetbalclub was een manier om hun gevoelens te uiten. Bij wedstrijden tussen Real Madrid en FC Barcelona speelt deze politieke kwestie nog altijd een rol.

In alle jaren heeft Barcelona een flinke prijzenkast bij elkaar gevoetbald. In totaal is de club 25 keer landskampioen van Spanje geworden en zijn ze ook de regerend kampioen. Tevens is er ook maar liefst 30 keer de Spaanse Beker gewonnen. Het belangrijkste toernooi, de UEFA Champions League heeft Barcelona vijf keer op haar naam weten te schrijven.

Iconen FC Barcelona

Door de jaren heen heeft de club verschillende iconen gekend. Het grootste icoon van de club is net zoals bij Ajax, Johan Cruijff. Als voetballer was Cruijff tussen 1973 en 1978 actief bij de Catalaanse club. Hij bezorgde de club na 14 jaar eindelijk weer een landskampioenschap en zijn populariteit groeide enorm toen hij zijn zoon naar de beschermheilige van Catalonië noemde ( Jordi). Buiten Cruijff zijn er nog meerdere Nederlanders succesvol geweest bij de club. Enkele voorbeelden hiervan zijn de trainers Rinus Michels, Frank Rijkaard en Louis van Gaal.

Selectie FC Barcelona 2018/2019

De huidige selectie van Barcelona kent vele wereldsterren. De grootste wereldster is Lionel Messi. Door velen wordt hij als de beste voetballer ooit gezien. De statistieken van deze kleine man zijn van een ongekend niveau. De vergelijking met Cristiano Ronaldo, de andere grootheid die nu actief is komt bijna dagelijks terug op verschillende voetbalnieuws pagina’s.  Een leuk blog waarin deze twee met elkaar vergeleken worden kun je hier lezen: https://www.voetbalreizenxl.nl/ronaldo-messi-op-eenzame-hoogte/

Ook dit seizoen kan Barcelona nog verschillende prijzen pakken. De club staat ruim voor in de competitie en lijkt af te streven op een volgend landskampioenschap. Tevens is de club nog actief in Champions League en speelt het de finale van de Copa del Rey tegen Valencia. Vind hier meer informatie voor een wedstrijdbezoek aan Barcelona.